Fesyen muslimahPost a Comment

6 Comments

 1. menarik ceramah itu ustazah....

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum, ustazah, saya mohon share ilmu ini ye, ustazah? jazakallah :)

  ReplyDelete
 3. Assalamu'alaikum wbt.

  Saya mempunyai pertanyaan tentang zakat. Seperti yang telah diketahui para ulama telah membahagikan zakat kepada beberapa bahagian, emas,simpanan harta dan lain-lain. Nilai zakat yang wajib dikenakan zakat pula apabila cukup nisab dan haul sebanyak 85gram emas atau dinilaikan dgn nilai ringgit sebanyak RM17ribu dgn mengambil harga emas bg 1gram ialah RM200. Persoalan saya ialah jika saya mempunyai simpanan wang di bank,simpanan emas peribadi dan pelaburan saham, apakah perkiraan zakat dibuat secara berasingan? Sebagai contoh katakanlah saya mempunyai simpanan bank sebanyak RM10ribu,simpanan emas yg bernilai RM5ribu mengikut nilaian semasa dan pelaburan saham sebanyak RM5ribu, apakah saya patut mencampurkan semua harta yg saya ada tersebut yg bernilai RM20ribu dalam perkiraan zakat lalu dikenakan zakat kerana telah melepasi nisab dan haul. Atau sebaliknya saya patut kira secara berasingan untuk simpanan RM10ribu tidak dikenakan zakat kerana tidak cukup nisab,emas RM5ribu juga
  tidak dikenakan zakat atas sbb yang sama,pelaburan saham yang bernialai RM5ribu mengikut harga saham semasa tidak dikenakan zakat atas sebab yang sama. Jadi ketiga-tiga tersebut tidak dikenakan zakat (jika dihitung berasingan) atas sebab tidak melepasi nisab. Atau saya mesti mencampurkan semua harta diatas RM10ribu+RM5ribu+RM5ribu=RM20ribu, yang telah melepasi nisab lalu yang keluarkan zakat didalamnya. Manakah satu kaedah pengiraan yang betul? Mohon jawapan yang disertakan contoh jika tidak keberatan.
  Syukran,wassalam.

  email sy: hadi7891@gmail.com

  ReplyDelete
 4. assalamualaikum ustazah... sy ingin brtanya tntng bbrapa prkara yg mngnggu diri sy.. ustazah, stiap krja yg kita lkukan mrupakn stu ibadah utk kita.. oleh itu kita kne mlksanaknnye dgn spenuhnye.. tp ustzh, jika kita tdk mlkukan solat frdhu yg mnjdi kwjpan bg umat Islam, apkh krjanye itu msh stu ibadah?? Brkatkah krja yg dilakukannye?? bgaimana kite hndak mngajak rkn2 skrja kita solat sdgkn mreka semua pgkat abg & kkk bgi kita?? sy x ingin mreka mnganggap sy ingin mnunjuk baik sdgkn sy pun msh dlm proses mnghayati agma Islam dgn lbih mndlm lg.. bntu sy ustazah.. sy x mhu dikira brsubahat..

  ReplyDelete
 5. Salam saudara Hadi. Ana dah jawab. syukran.

  ReplyDelete
 6. assalamualaikum ustzh,,mhn share yew,,trime kasih,,^^

  ReplyDelete