Forum Sebarkan Cinta-Mu di Terengganu, 16 Jun 2012


Post a Comment

10 Comments

 1. Assalamualaikum ustazah fatimah syarha :) maaf ustazah, sy ingin bertanya, novel cintaku kerana agamumu masih ada dijual tak ustazah?sy teringin sangat nak membacanya :)

  ReplyDelete
 2. waalaikumussalam wbt. alhamdulillah, masih ada. cuma permintaannya terlalu tinggi menyebabkan ia sukar didapati di kedai-kedai buku. boleh tanya pekedai buku yang berhampiran untuk mengingatkannya ambil order baru. jangan lupa, terbitan Galeri Ilmu :)

  ReplyDelete
 3. assalammualaikum akak...nk tye forum kat terengganu daerah mne...nk pergi ke sana kna bayar x....:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. waalaikumussalam wbt. maaf, terlambat dah akak baca mesej ni :)

   Delete
 4. Assalamualaikum.

  Merujuk pada isu yang sama, saya ingin mencadangkan agar ustazah meluangkan masa mendengar, melihat dan meneliti video lecture seperti di bawah

  http://www.kalamullah.com/khalidyasin.html
  sila telitikan lecture bertajuk: Some Advice To The Muslim Women
  atau

  http://www.youtube.com/watch?v=fXMppJBVHMg

  sila bukak video bertajuk:

  http://www.youtube.com/watch?v=L_KrmkNfJmI

  wallahu'alam.

  semoga bermanfaat.

  saya doakan allah akan memberi sedikit ruang masa kepada ustazah untuk mendengar lectures ini. ameen. saya sudah menegur dan menyampaikan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa yang saya kutip dari sekian banyak pencerahan al-Qaradhawi:
   1) Islam mengajar kita komunikasi berkesan, bukan komunikasi keras, kaku dan mendatar. Hindun bintu Abu Sufyan setelah masuk Islam bahkan bersyair untuk membangkitkan semangat jihad para mujahidin yang ingin berperang.

   2) Islam menghormati lelaki yang lahir lembut seperti perempuan (bukan kesengajaannya), wanita yang jalan melenggok kerana 'belakangnya' besar (bukan kesengajaannya), wanita berwajah cantik (bukan dia sendiri menciptakan wajahnya, wanita bersuara lembut dan sebagainya. Islam tidak menyekat dan mengongkong dia berdakwah di muka bumi ini. Allah tak memberatkan seseorang dengN HUKUM pada apa yang di luar kemampuannya.

   Wanita cantik tak disuruh menghodohkan wajahnya sendiri bahkan ulama berwajah pertengahan tak mewajibkan mereka berpurdah.

   Wanita bersuara lembut tak disuruh 'menggarangkan' suaranya kerana itu sangat menyeksakannya dan menyakitkan tekaknya.

   Jadilah diri sendiri dengan apa yang Allah ciptakan.
   Mudahnya Islam jika mengikut ulama bermanhaj moderat dan pertengahan.

   Delete
  2. Merujuk ulama dari jalur Ibnu Mas'ud sudah tentu berbeza daripada merujuk ulama dari jalur Ibnu Abbas. Inilah 'skill' yang perlu dihadam dalam dakwah, mana yang disepakati, mana pula yang dibenarkan berbeza. Apabila kita 'melayani' perkara yang 'dibenarkan berbeza' sebagaimana 'perkara yang disepakati, ia hanya akan menimbulkan perpecahan bukan penyatuan.
   selamat menekuni FIQIH DAKWAH, buku Juma'h Amin sangat best. :)

   Delete
 5. saya sudah menyampaikan.

  wallahu'alam.

  :)

  ReplyDelete
 6. Dalam dunia ini YIP KUM FOOK sangat bertuah kerana dia seorang peguam tidak perlu belajar undang-undang, juga tidak perlu pergi ke sekolah undang-undang, peguam lain perlu belajar undang-undang sehingga enam tahun untuk menjadi peguam penuh.

  YIP KUM FOOK adalah kawan baik saya dan dia seorang ahli perniagaan sebagai barangan perabot di Taman Daya, berhampiran dengan Taman Desa Jaya, Kepong dan juga dia seperti bermain politik, pada tahun 1990 dia menjadi pengerusi MCA di Taman Daya, Kepong…

  Kemudian, beliau menjadi presiden KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong pada tahun 1994 sesuatu dan beliau menolak presiden lama (Shia Kok Sun), kemudian beliau mengambil jawatan presiden ketika itu, yang semua orang tahu tentangnya, dalam apa yang berlaku. di SAMNAK SAMBODHI

  Dia nak jadi peguam sebab nak main politik, ramai ahli politik ada ijazah atau beransur-ansur dalam pendidikan, dan dia pun ikut orang apa yang dia ada, dia tak nampak diri dia datang, sekarang ramai yang tahu asal usul YIP KUM FOOK juga…..

  Ah Chin, Taman Desa Jaya, Kepong
  Translated by Dr. Chew

  ReplyDelete