Bicara soal haidUstazah Fatimah Syarha menyampaikan tazkirah mengenai fiqh wanita dalam bab kitaran haid wanita yg membentangkan definisi, metod mengenal dan mengetahui haid dan waktunya, pendapat pelbagai mazhab dan ulamak mengenai haid dan banyak lagi di Universiti Malaya, 6 Julai 2012, Jumaat.

Post a Comment

10 Comments

 1. salam ustazah,saya nak tanya pasal keputihan, boleh tanya kat sini ke?

  ReplyDelete
 2. assalamualaikum ustazah,saya nak tanya...
  untuk berpuasa pada hari tersebut,seorang wanita kena mandi wajib kerana haidh sebelum subuh dan ada saya dengar jugak sebelum fajar
  macam mana dengan wanita yang x sempat mandi wajib sebelum waktu tersebut...
  macam mana dengan puasanya...jika dia mandi wajib selepas waktu tersebut
  mohon ustazah jelaskan...terima kasih

  ReplyDelete
  Replies
  1. waalaikumussalam wbt. Rasulullah pernah bangun dalam keadaan tak sempat mandi janabah sebelum Subuh. Baginda berpuasa.

   begitulah kiasnya. Sah puasa jika mandi wajib selepas subuh. sebaik-baiknya, jangan disengajakan.

   Delete
 3. slm ustazah,

  saya nak tanya pasal seseorang yang haidnya terputus dan bersambung semula. maksudnya dia haid selama seminggu (atau 4,5 hari) kemudian pada hari ke 13,14,15 darah itu keluar semula. dan perkara ini berlanjutan lebih setahun.

  So, soalannya adakah waktu haidnya berhenti (hari ke 8,9,10..) itu dikira suci dan boleh mndi wajib atau dia perlu tunggu selepas hari ke-15 kerana ada yang berpendapat yang waktu haidnya berhenti itu bukanlah waktu suci memandangkan sudah menjadi kebiasaan haidnya keluar semula sehingga hari ke-15.

  Mohon penjelasan.

  ReplyDelete
 4. assalamualaikum,ustzh..
  apa hukum soerang penghafaz alquran mengaji/menghafaz/mengulang ketika haid ??

  ReplyDelete
 5. salam. ustazah, mohon sharekan slide show bolehkah? :)

  ReplyDelete
 6. salam ustazah..tumpang bertanya stu soalan..dr dlu lgi sy mgalmi keputihan..tp msa sy muda2 dlu sy xtau yang keputihan ni njis dan sy bwa solat skli..adakah solat sy yg dlu2 xsah? ape yg hrus sy buat?adakah sy wjib qadakan blik atau biarkan sj sbb mse tu sy xtau yg kputhn tu njis? sy bhrp ustz dpt mmbntu sy..

  ReplyDelete
 7. assalamualaikum ustazh , saya ada soalan nak tanya kpd ustazh mengenai masalah idah haid dan istihadhah, kawan saya dia datang haid pada 20/6-26/6, suci pada 27/6 - 7/7 ,kmudian dtang haid lagi pada 8/7-14/7 ,suci pada 15/7-22/7 , dan datng haid skali lagi pada23/7-30/7 ...macamana nak kira yang mana satu edah haid dan yang mana edah istihadhah?? harap ustaz beri penjalasan lebih lanjut...terima ksh

  ReplyDelete
 8. Assalamualaikum, ustazah. Kitaran haid saya memang x menentu, kadang2 2-3 bulan sekali. Saya datang haid kira2 3minggu lepas tetapi darah yg keluar tidak lancar, terputus-putus dan kering sehingga hari ke 10, barulah banyak darah keluar seperti baru hari pertama haid. Dan selepas 15 hari, darah masih keluar tanpa henti. Sy konfius kerana byk sumber tentang ciri2 darah istihadah memang kena pada 10 hari pertama tersebut. Jadi disebabkan konfius, sy tetap solat. Persoalannya, adakah 10 hari pertama itu darah istihadah dan sy perlu ganti solat yg tertinggal?

  ReplyDelete
 9. Assalamualaikum ustazah...adakah ia dikira haid jika hari ke7 hingga hari ke14 ia keluar hanya sedikit tanpa perlu memakai tuala wanita atau penti...namun pada kebiasaan nya hanyalah 7 hari

  ReplyDelete