Nasihat Buat Kader Dakwah

Di antara kutipan nasihat Syeikh Jum'ah Amin untuk kita para kader dakwah:


·        Jangan terlalu fokus dengan sebab-sebab material untuk mencapai kemenangan, tapi kurang fokus pada رَبُّ الْاَسْبَاب "Rabbul asbaab" (Allah yang menjadi Rabb/Pemilik dari sebab-sebab) 


    (Prioriti fokus:  1. Rabbul asbaab   2. Material)


·        Jangan terlalu fokus dengan pengurusan, pentadbiran, strategi (perencanaan), tapi PERLU fokus dalam hak-hak Allah. Strategi dan pengurusan baru efektif kalau dilakukan oleh tangan yang berwudhu, kening yang banyak sujud, jiwa yang khusyu', hati yang tenang dan tunduk pada Allah. Tanpa itu, sehebat-hebatnya pengurusan dan strategi yang dilakukan takkan memberi kemenangan....

·        Apa yang dianggap orang adalah nafilah (sunah), bagi antum bernilai faridhah (wajib). Dimana posisi antum dalam tilawah minimal 1 juz sehari? Dimana posisi antum dalam raka'at-raka'at diwaktu malam? Dimana posisi antum dalam infak? Dimana posisi antum dalam raka'at dhuha?

·        Lawan politik wang yang biasa dijadikan senjata lawan-lawan politik antum dengan akhlak, dengan ukhuwwah dan dengan ubudiyah.... Bukan dengan wang juga...!!


·        Senjata antum hanya dua : hubungan baik dengan Allah dan akhlak dengan manusia. Dengan itu, dua cinta berhimpun, cinta Allah dan cinta manusia. Ustadz al-Banna mengatakan : "Nahnu nuqaatil an naas bil hubb" (Kita menaklukan manusia dengan cinta).

Post a Comment

2 Comments

  1. ringkas dan bermakna .. terima kasih ustazah :)

    ReplyDelete
  2. Ustazah, ustazah ada akaun twitter ke? Selalu saya nampak kawan saya RT tweet daripada twitter nama ustazah. Harap ustazah reply :)

    ReplyDelete