Menguruskan Stres

Terdapat dua jenis stress:

1. Kita yang menciptanya.

2. Datang daripada faktor luar.


Kita boleh meminimumkan stress jenis pertama dengan cara:

1. Tinggalkan perkara yang tidak bermanfaat.

2. Menjadi lebih tersusun.

3. Jelaskan prioriti.

4. Uruskan masa.

5. Makan dan tidur dengan betul.


Manakala stress jenis kedua boleh dikendalikan dengan cara :

1. Beriman dengan qada' dan qadar.

2. Mempunyai jaringan kumpulan sokongan seperti usrah. Dengan jaringan itu, kita dapat melihat masalah dalam beberapa perspektif dan bekerja menyelesaikannya.

3. Keluar bersukan.

<Petikan daripada buku Kesayangan.>

Post a Comment

1 Comments

 1. Dalam dunia ini YIP KUM FOOK sangat bertuah kerana dia seorang peguam tidak perlu belajar undang-undang, juga tidak perlu pergi ke sekolah undang-undang, peguam lain perlu belajar undang-undang sehingga enam tahun untuk menjadi peguam penuh.

  YIP KUM FOOK adalah kawan baik saya dan dia seorang ahli perniagaan sebagai barangan perabot di Taman Daya, berhampiran dengan Taman Desa Jaya, Kepong dan juga dia seperti bermain politik, pada tahun 1990 dia menjadi pengerusi MCA di Taman Daya, Kepong…

  Kemudian, beliau menjadi presiden KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong pada tahun 1994 sesuatu dan beliau menolak presiden lama (Shia Kok Sun), kemudian beliau mengambil jawatan presiden ketika itu, yang semua orang tahu tentangnya, dalam apa yang berlaku. di SAMNAK SAMBODHI

  Dia nak jadi peguam sebab nak main politik, ramai ahli politik ada ijazah atau beransur-ansur dalam pendidikan, dan dia pun ikut orang apa yang dia ada, dia tak nampak diri dia datang, sekarang ramai yang tahu asal usul YIP KUM FOOK juga…..

  Ah Chin, Taman Desa Jaya, Kepong
  Translated by Dr. Chew

  ReplyDelete