Menyendiri BersamaMu

Gambar sekadar hiasan. Sumber: Google Image.


Awak, awak tahu tak tentang satu perkara sunat namun memberi kesan kepada naiknya darjat? Saya terhiris sesal dengan berita ini,

“Hendaklah engkau gunakan sebahagian waktu malam itu untuk solat tahajud, sebagai solat sunat untuk dirimu, mudah-mudahan Tuhanmu akan membangkitkan engkau dengan kedudukan yang baik.” [Surah al-Isra’, ayat 79]

Saya sesal mengenangkan betapa banyaknya malam yang berlalu tanpa saya merebut peluang menaikkan darjat di sisiNya. Patutlah jiwa selalu tak tenang. Cepat gelisah. Cepat marah. Allahu!

Awak, awak tahu tak saat yang paling tepat untuk menenangkan jiwa? Bagi saya, semua saat itu sama sahaja. Siang atau malam, sama saja. Jiwa sering berbolak balik. Sekejap tenang, sekejap gelisah.

Tapi sekarang, saya mempunyai cara pandang berbeza. Semalam, saya tersedar dalam pukul tiga pagi. Terdetik dalam hati saya untuk bangun bersolat. Saya rasa terpanggil dengan sangat kuat. Ini nikmat.

Lantas saya bangun, bimbang takut terlena kembali. Saya teringat sebelum saya tidur, saya ada berniat untuk bangun. Patutlah keinginan tu jadi kuat. Besar sungguh peranan niat kan? ‘Mind setting’ menjadi dipersiap.

Pada malam-malam sebelum ini, saya bangun sekadar rutin, sebab ada masa, dan sebab terjaga. Kali ini saya bangun dengan ‘berfikir.’ Saya dapat rasakan sesuatu yang berbeza. Kehebatan bermunajat pada waktu begini sangat menyedarkan hati saya yang lalai, hingga selama ini merasakan siang dan malam itu sama. Tiada makna. Astargfirullah!

Rupa-rupanya tidak! Jauh bezanya. Hati saya pada saat sepertiga malam sungguh damai, tenang, dan bahagia dengan ungkapan yang tak mampu diwakili bahasa. Suatu ‘rasa’ yang Allah sahaja boleh kurniakan, bukan manusia. Saya tersedu-sedan dalam tangisan. Nikmat tangisan saat itu bukan kepalang. Saya berasa banyaknya masa yang saya lalaikan. Banyaknya kesempatan yang saya rugikan. Saya hina. Saya miskin. Saya tiada apa-apa. Saya banyak dosa. Saya letih hidup sepanjang siang yang penuh angan-angan dan kelekaan.

Saya rindukan malam, malam yang seperti ini. Malam yang akrab dengan kekasih. Malam yang syahdu dengan luahan demi luahan. Malam bersama Tuhan.

Awak, saya berdoa moga luahan ini bukan ‘riyak’. Awakpun belum kenal wajah saya kan? Saya cuma berkongsi agar kita sama-sama dapat merasai nikmat ini lagi, lagi dan lagi.

Saat ini, kita akan lebih terkesan menghayati istighfar dan taubat. Antara lafaz-lafaz istighfar yang sungguh merasuk jiwa ialah:

Sayyidul Istighfar;
“Ya Allah Engkaulah Tuhanku, tidak ada yang patut disembah kecuali Engkau, Engkaulah yang telah mencitptakanku, dan aku adalah hambaMu dan diatas ikatan janjiMu yang aku jalankan semampuku, aku berlindung kepadaMu dari segala perbuatan jelek yang telah aku perbuat, aku mengakuiMu atas nikmatMu terhadap diriku dan aku mengakui dosaku kepadaMu, maka Ampunilah aku, Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau.”

Nikmat rupa-rupanya bermunajat di sepertiga malam. Patutlah tatkala Rasulullah ditanya apakah solat lain yang afdhal selain daripada solat fardhu? Baginda menjawab,


“Bersolat pada waktu tengah malam.” [Riwayat Muslim]

-------------------------------


[Petikan buku 'ENDSVILLE']


Post a Comment

1 Comments

 1. YIP KUM FOOK ini memaksa sami Buddha keluar dari kuil dan mengunci pintu gerbang Kuil, kemudian beliau pun menelefon polis untuk menangkap sami di dalam kuil dan beliau memanggil samsengnya untuk datang mengganggu sami itu juga.

  Sekarang ramai yang tahu tentang YIP KUM FOOK dan apa yang dia buat sebelum ini, banyak dia menipu di kawasan Kepong, dia akan menderita tanpa henti dalam hidupnya, dan apabila dia mati, generasi keluarganya akan meneruskan karma buruknya.

  YIP KUM FOOK seorang peguam tetapi perwatakan dan sikapnya tidak seperti peguam kerana dia boleh menipu pelbagai orang dan melakukan perkara yang tidak baik tanpa memalukan orang, semua orang tahu anda bukan pelajar undang-undang, anda membayar wang untuk mendapatkan sijil jika anda seorang. peguam yang benar anda perlu memahami undang-undang

  Apabila kami mengenali beliau di Taman Ehsan pada tahun 1989, masa itu kami membuka rasmi SAMNAK SAMBODHI dan beliau merupakan pengerusi MCA di Taman Daya, Kepong, dan juga perniagaan sebagai kedai perabot, beliau bukanlah pengasas SAMNAK SAMBODHI dan juga dia bukan ahli jawatankuasa SAMNAK SAMBODHI, juga dia bukan peguam pada masa itu

  Kini kehidupan dramanya akan terbuka untuk diketahui umum, dia tidak akan menutup apa yang dia lakukan sebelum ini, dalam satu hari ia akan membuka semua.. pada masa itu, dia akan menderita dan bergetar seumur hidup.

  Lain kali dia mesti menjawab penganut Buddha kerana penganut Buddha akan bertanya soalan ke mana hilangnya wang Kaabah, Cik Lim dilantik menjadi presiden KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur.

  Kongsi oleh Ah Thong, Taman Ehsan

  ReplyDelete