Berlumba Dengan Ayam

Selamat Menjadi ‘Orang Pagi’

Segala puji bagi Allah SWT. Selawat dan salam buat Rasulullah SAW. Ingatan kasih buat semua penyebar kebaikan di serata dunia meski di manapun kalian berada.

Apa khabar semua?

Bertenaga tak hari ini? Atau ada sesuatu yang menghilangkan ceria di hati? Senyum sikit. Alo lo comelnya.

Terima kasih kerana sudi bersama naskhah Berlumba dengan Ayam.


“Ish, buat apa berlumba dengan ayam? Tiada faedah!”

Mungkin ini yang terdetik di hati. Mungkin juga ada yang sudah tahu pesan di sebalik analogi ini.

Kenapa ayam? Kenapa bukan arnab, kura-kura, lembu atau kerbau? Ce teka. Ce teka.

Betul! Sebab ayam selalu berkokok mengejutkan kita. Ayam selalu bangun dulu pagi-pagi. Makhluk ini berzikir memuji Allah mendahului kita, seorang khalifah. Kita harus malu dengan ayam. Harus memburu kelazatan nikmat ‘pagi’.

Buku ini amat kecil untuk merungkaikan misteri pagi. Namun, ia penting dan bernilai tinggi bagi kami. Kami kongsikan pula dengan anda yang dihargai. Semoga ia memberi kesan mendalam buat jiwa kita semua.

Kenapa buku ini perlu dekat dengan bantal anda setiap hari?

1. Isu ‘nilai masa’ yang dibawa perlukan muhasabah setiap hari. Saya ulang, setiap hari. Selagi hidup masih bernyawa.

2. Ia merungkai rahsia keutamaan ibadah qiamullail dan solat sunat fajar.

3. Ia membongkar kunci pengurusan masa sekaligus menguruskan nyawa.4. Ia mendatangkan dalil-dalil kukuh daripada al-Quran dan al- Sunnah berkaitan keistimewaan ‘pagi’.

5. Ia menginspirasikan kita menjadi individu yang lebih baik seterusnya berguna buat keluarga, agama, masyarakat dan negara.

6. Ia memberikan cara yang praktikal dan hidup untuk membuat perancangan dalam menyusun amanah setiap hari.7. Ia menginspirasikan kedahsyatan psikologi untuk bangun awal.

8. Ia mendedahkan kelebihan fizik dan mental dalam hidup bernaungkan syariat.

9. Ia membentuk modal insan luar biasa.

Semoga setelah membaca buku ini, hidup kita lebih ceria apabila seawal pagi bermula dengan pertemuan cinta dengan Yang Maha Esa. Ada al-Quran untuk ruh. Ada bacaan untuk otak. Berkumpul dengan bahagia seisi keluarga sambil menikmati sarapan yang berkhasiat. Ada senaman. Positif dan tersenyum kepada semua orang. Lalu, pergi sekolah, kolej atau kerja dengan tenaga dalaman yang luar biasa. Lebih produktif dan berintegriti.Itu harapan besar kami. Buat diri kami sendiri. Buat anda semua juga yang disayangi. Semoga kita beramal. Semoga akhir kita nanti, al- Firdaus tertinggi. Aamiiin.

Everyday is upgrading day.

Salam sebarkan bahagia,
Dr. Farhan Hadi Mohd Taib.

Fatimah Syarha Mohd Noordin.

Post a Comment

4 Comments

 1. Dalam dunia ini YIP KUM FOOK sangat bertuah kerana dia seorang peguam tidak perlu belajar undang-undang, juga tidak perlu pergi ke sekolah undang-undang, peguam lain perlu belajar undang-undang sehingga enam tahun untuk menjadi peguam penuh.

  YIP KUM FOOK adalah kawan baik saya dan dia seorang ahli perniagaan sebagai barangan perabot di Taman Daya, berhampiran dengan Taman Desa Jaya, Kepong dan juga dia seperti bermain politik, pada tahun 1990 dia menjadi pengerusi MCA di Taman Daya, Kepong…

  Kemudian, beliau menjadi presiden KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong pada tahun 1994 sesuatu dan beliau menolak presiden lama (Shia Kok Sun), kemudian beliau mengambil jawatan presiden ketika itu, yang semua orang tahu tentangnya, dalam apa yang berlaku. di SAMNAK SAMBODHI

  Dia nak jadi peguam sebab nak main politik, ramai ahli politik ada ijazah atau beransur-ansur dalam pendidikan, dan dia pun ikut orang apa yang dia ada, dia tak nampak diri dia datang, sekarang ramai yang tahu asal usul YIP KUM FOOK juga…..

  Ah Chin, Taman Desa Jaya, Kepong
  Translated by Dr. Chew

  ReplyDelete
 2. YIP KUM FOOK main politik di Kuil Buddha (SAMNAK SAMBODHI), dia tolak AJK yang siapa lawan dengan dia, AJK dari pengasas YIP KUM FOOK pun tolak, YIP KUM FOOK ni hati sangat fikirannya kotor dan jahat manusia.

  YIP KUM FOOK sangat bodoh dan kurang pendidikan, kalau dia pandai, dia tak akan kacau dan menolak Ven. Phra Piya Dhammo keluar dari Kuil Buddha(SAMNAK SAMBODHI), jika dia cukup pandai, dia perlu menyemak dulu Ven. Phra Piya Dhammo ialah siapa dan dari mana?

  Anda seorang peguam dan DATUK tak boleh berfikir dalam perkara biasa, ini amat memalukan kepada Sultan Selangor yang memberi gelar Datuk kepada anda, jika Sultan Selangor tahu perkara ini, Sultan Selangor mengambil kembali gelaran itu.

  Seperti undang-undang bersekutu Malaysia mengetahui tentang anda menipu orang, mereka akan menutup pejabat peguam anda (YIP KUM FOOK & ASSOCIATES, Kuala Lumpur No. 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya, Kepong, 52100, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur), jika anda benar-benar belajar undang-undang, mungkin anda tidak melakukan (tak berani) membuat kejahatan seperti itu

  Shared by Koh Eng Yong…. WAT MEH LIEW THAI BUDDHIST TEMPLE

  ReplyDelete
 3. Sesiapa yang menghina Bhikkhu Buddha dan Dhamma, dia sendiri dihina kerana Bhikkhu Buddha dan Dhamma kekal di tempat yang paling tinggi walaupun penghinaan dinyatakan dalam apa jua bentuk.

  Sebagai penganut agama Buddha, kita hanya mampu berdoa dan berusaha untuk menjadi penganut Buddha sehingga akhir hayat. Kerana Dhamma boleh membalikkan hati kita. Ya Dhamma, lindungi hati kami untuk kekal dengan agama Buddha, moga saya sempat bertaubat

  YIP KUM FOOK sangat menghina dan marah kepada Sami Buddha kerana dia menganggap Sami Buddha akan mengambilnya sebagai presiden kuil, YIP KUM FOOK ini sangat kotor dan sombong, dia ingat kuil sebagai tempat MCAnya.

  “Janganlah biarkan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi-Mu kerana sesungguhnya”

  YIP KUM FOOK (MCA Gombak) menghina dan memberontak kepada Sami Buddha di KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong, dia menggunakan polis untuk menghalau sami Buddha itu

  KUIL SRI MAHA MARIAMMAN KEPONG

  ReplyDelete
 4. wahai semua penganut agama Buddha,

  YIP KUM FOOK (MCA Gombak) adalah kesilapan yang paling besar kerana dia menghalau sami dari Kuil Buddha (SAMNAK SAMBODHI) Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur ... dia tidak tahu bahawa kuil itu diasaskan oleh Sami Buddha ini, dia hanya menjadi presiden kuil, dan sekarang ramai orang bercakap tentang apa yang dia lakukan dengan Sami Buddha.

  Buddha adalah 2500 tahun yang lalu tetapi tidak pernah mendengar yang baru seperti itu, dia boleh berbuat seperti itu, semoga anda menghina dan memberontak kepada Buddhisme dan anda adalah relatif dan memusnahkan Buddha dalam kehidupan terdahulu... anda adalah jawatankuasa kuil tetapi tidak pernah tahu tentang ajaran Buddha sama sekali, jika anda tahu apa yang Buddha ajar, anda tidak akan melakukan perkara sedemikian atau perkara tersebut

  YIP KUM FOOK (MCA Gombak) dan pasukan dia sangat gembira kerana mereka berjaya mengeluarkan Sami Buddha dari kuil Buddha tetapi anda tidak tahu apa yang akan berlaku di belakang, semua yang anda(mereka) lakukan akan tercatat dalam fikiran orang dan semuanya tidak dapat dipadamkan dari fikiran orang

  kini kuil menjadi tempat pembuangan malang olih jawatankuasa, dan juga ramai penganut yang mengetahuinya, jadi penganut cina tempatan tidak berjalan di kuil, hanya penganut Myanmar sahaja yang masuk, mereka masuk kerana Sami Buddha Myanmar bermastautin di kuil.. jawatankuasa kuil mengupah mereka untuk menjaga kuil

  Rakyat Desa Jaya, Kepong

  ReplyDelete